Betonvloer vlinderen

Een vakkundig gevlinderde betonvloer

Een gevlinderde (monoliet afgewerkte) betonvloer heeft een mooie uitstraling en is zeer praktisch vanwege zijn slijt- en krasvaste eigenschappen. Daarnaast is de vloer eenvoudig schoon te maken, wat bij bijvoorbeeld een betonvloer in de schuur niet onbelangrijk is. Een gevlinderde betonvloer is dus een vloer waar je jarenlang profijt van hebt. Daarom is het belangrijk dat het vlinderen goed en vakkundig uitgevoerd wordt. Onlinebetonkopen.nl heeft alle materiaal, kennis en vakkundigheid in huis en zorgt voor een mooi eindresultaat. 

Wat is beton vlinderen?

Beton vlinderen is een belangrijke afwerkingsstap bij het leggen van betonvloeren. Na het beton storten, voordat het uitgehard is, wordt de vloer behandeld met een speciale machine. Aan de onderkant van deze vlindermachine zitten draaiende stalen bladen, ook wel "vlindermessen" genoemd. Deze bladen bewegen over het betonoppervlak, waardoor het beton wordt gladgestreken en samengedrukt.  

Het resultaat van het vlinderen is een gladdere, dichtere en slijtvastere betonvloer die beter bestand is tegen (zwaar) gebruik. Afgezien van de gepolijste uitstraling, verbetert het vlinderen ook de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van de betonvloer. Een onmisbare stap, dus! 

Kan je beton zelf vlinderen?

Wanneer je goedkoper uit wilt zijn, overweeg je misschien om het hele proces zelf te doen. Je kunt dan een betonpomp huren en goedkoop beton zelf storten. Hoewel het in principe mogelijk is om het beton vervolgens zelf te vlinderen, is het belangrijk om te begrijpen dat het vakmanschap en precisie vereist. Je moet namelijk weten hoe de vlindermachine werkt, en juiste timing en technieken gebruiken. Onjuist vlinderen kan zorgen voor ongelijkmatige plekken, scheuren en andere problemen in de vloer.  

Wanneer je het vlinderen van het beton zelf wilt doen, moet je dus goed weten wat je doet. In veel gevallen kan het inhuren van een specialist een betere optie zijn, voor een snel en hoogwaardig eindresultaat. 

Betonvloer vlinderen door echte vakmensen? Vraag direct een offerte aan! 

Betonvloer laten vlinderen? Tref deze voorbereidingen

1. Afplakken van wanden die niet vies mogen worden 
Wij verzoeken je dat wanden die niet vies mogen worden tot 1 meter hoog afgeplakt worden tegen spetteren. 

2. Zorg voor voldoende verlichting 
Het vlinderen kan (afhankelijk van de oppervlakte) tot 's avonds laat duren. Voldoende licht is daarom erg belangrijk. Het vlinderen maakt lawaai, houd daarom ook rekening met enige geluidsoverlast. 

3. Verwarm de ruimte waar gevlinderd wordt 
Bij lage temperaturen dient er een kachel aanwezig te zijn om de ruimte voldoende op te warmen. 

Hoe werkt beton vlinderen?

Een betonvloer vlinderen is niet gemakkelijk en vereist zorgvuldigheid en precisie. Toch is het wel mogelijk om het zelf te doen. Dit is een duidelijk stappenplan over hoe beton vlinderen precies werkt.

Stap 1: De tijd tussen beton storten en vlinderen
Nadat het beton is gestort, moet het enige tijd uitharden voordat het vlinderproces begint. Het beton moet stevig genoeg zijn om het gewicht van de vlindermachine te dragen, maar moet nog niet helemaal droog zijn.

Stap 2: De juiste vlindermachine en bladen 
Kies de juiste vlindermachine afhankelijk van de grootte van het gebied en het type beton. Er zijn verschillende soorten bladen, variërend in hardheid. Zachtere bladen zijn geschikt voor vers beton, terwijl hardere bladen worden gebruikt voor het afwerken van beton dat begint uit te harden.

Stap 3: Begin met grove vlinderbladen
Begin met het gebruiken van de vlindermachine met grove bladen. Beweeg de machine langzaam over het betonoppervlak in overlappende banen om de oneffenheden glad te strijken en het oppervlak glad te drukken.

Stap 4: Herhaal met fijnere bladen
Na de grove passen vervang je de bladen door fijnere varianten en herhaal je het proces. Dit helpt bij het creëren van een gladdere vloer.

Stap 5: Werk geleidelijk naar de randen
Begin in het midden van het oppervlak en werk geleidelijk naar de randen toe. Dit zorgt voor een gelijkmatige afwerking en voorkomt dat het beton aan de randen wordt opgestuwd.

Stap 6: Verwijder eventuele resterende stof
Na het vlinderen kan er stof en afval op het oppervlak achterblijven. Dit kun je makkelijk met een bezem weghalen. Zorg er wel voor dat het oppervlak hard genoeg is om op er lopen zonder het vlinderwerk ongedaan te maken. 

Gevlinderde betonvloer? Laat het aan ons over

Het storten en afwerken van je gevlinderde betonvloer doen wij onafgebroken en binnen 24 uur. Hoe lang het vlinderen van je vloer duurt, hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte, de temperatuur en hoe het beton aantrekt. Op de dag zelf geven wij een indicatie van hoe lang wij ongeveer verwachten bezig te zijn met het beton vlinderen. Als je zorgt dat alle voorbereidingen (zie hieronder) getroffen zijn, kunnen wij meteen aan de slag!

Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via 085 - 022 0094 of vul het offerteformulier in voor een prijsopgave.

Offerte betonvloer incl. vlinderen

Vrijblijvende offerte ontvangen?
Gelieve onderstaand formulier zo compleet mogelijk in te vullen.
“Echt top. Heb nog nooit zo’n gladde vloer gezien. Ze denken ook goed mee met je project. Eerst vond ik het wel spannend want je moet van te voren betalen. Maar op deze mannen kan je vertrouwen ”

Bram via Google Reviews

“Tweede stort met deze club. Vorige was ook naar wens. Op korte termijn kunnen inplannen. Alles vakkundig en volgens planning uitgevoerd. Ik weet wel wie ik volgende keer weer inhuur. ”

Jeroen via Google Reviews

“Goed en heel snel geholpen. Twee keurige medewerkers die een nette vloer (zonder spetteren) hebben neergelegd en die superstrak is. Heel blij mee. ”

Fred via Google Reviews

“Top ervaring. Na betaling werd snel de doorgegeven datum bevestigd. De mannen waren op tijd. Controleerden de bekisting en gaven waar nodig advies. Beton storten ging professioneel en alles werd schoon achterlaten. ”

Danny via Google Reviews

“Goede communicatie, vriendelijk personeel en duidelijke uitleg en afstemming voorafgaande aan het storten van het beton met Ferry en Pjotr! ”

Marcel via Google Reviews